Kuchnia i zwyczaje turystyczne w Peru

Peru, to jeden z najbardziej atrakcyjnych obecnie kierunków turystycznych dla bogatych Europejczyków. Coś, jak połączenie dobrych, spokojnych wakacji egzotycznych, z turystyką ekstremalną i wymagającymi terenami turystycznymi. To co przyciąga do Peru, to na pewno tutejsze góry, klimat, oraz z całą pewnością – nietypowe, choć bardzo smaczne jedzenie.

Co zjemy, a czego nie zjemy w Peru

Tradycje kulinarne w Peru, są oparte głównie o tradycje ludów andyjskich. Niemniej, bardzo duży wpływ na tutejszą kuchnię, miały również kolonizacyjne ekspansje europejczyków. Co to oznacza? Oznacza, to przede wszystkim, iż duża ilość potraw oraz wszelkiego rodzaju kulinarnych dóbr, opiera się o europejską kuchnię. Dotyczy to zarówno podstawowych dań, jak również przysmaków.

Kuchnia peruwiańska, w dużej mierze uzależniona jest również od regionu. Tym samym, regiony nadmorskie, słyną z ryb oraz owoców morza. Regiony związane z centrum kraju, to przede wszystkim orzechy czy też ziemniaki, kukurydza lub rośliny bulwiaste. Oczywiście, ważnym elementem jest również mięso. Spożywa się tutaj przede wszystkim wieprzowinę, wołowinę czy drób. Bardzo popularne wśród miejscowych jest mięso lam. Oczywiście, oferowane jest ono turystom, jednak nie każdemu z nich przypadnie do gustu.

Popularne w Peru są papryczki chili, a także świnki morskie, które również należą do dań chętnie serwowanych w restauracjach.

Istnieją jednak również potrawy, których w Peru nie zjemy. Na pewno, nie znajdziemy tam kuchni polskiej. Choć bardzo popularne są ziemniaki, które przecież należą do tak zwanych klasyków kuchni polskiej. W Peru, popularne są również fastfoody, jednak znacznie łatwiej jest znaleźć, kupić i zjeść ich lokalny fastfood, niż hamburgera, choć jak wiadomo, te są praktycznie wszędzie. Do dań typy fastfood należą na pewno szasłyki z serc wołowych lub wieprzowych. W Peru, danie te nazywa się antucuchos i jest bardzo popularne wśród turystów.

Dania, które warto zjeść podczas pobytu w Peru

Będąc w Peru, na pewno warto zrobić sobie listę dań, które po prostu trzeba zjeść. Wśród nich jest lomo saltado. Są to paski wołowiny z pomidorami i ziemniakami. Najczęściej, wołowina jest smażona wspólnie z ziemniakami, co dodaje jednolitego, a jednocześnie stosunkowo zróżnicowanego smaku. Na wybrzeżu, na pewno warto spożyć tacu tacu – danie z owoców morza z ryżem i fasolą, a także escabeche de pescado, czyli smażoną rybę na zimno. W centrum kraju popularniejsze są papa ocopa czyli ziemniaki podawane z sosem z… orzeszków ziemnych oraz papas a la huancaina czyli zapiekanka z ziemniaków, tutejszej papryki oraz jajek.

Peru, jest bardzo ciekawym kierunkiem turystycznym. Można znaleźć tutaj nie tylko smaczną kuchnię, ale również wspaniałe wrażenia turystyczne. Sama wycieczka Peru, to najlepszy sposób na to, aby odpocząć i poznać zupełnie inne życie.

Dodaj komentarz