Zastanówmy się, dlaczego właściwie wysokiej jakości serwis stołowy jest aż tak istotny?

Na wstępie trzeba jednak powiedzieć sobie jasno: niewielu właścicieli i menadżerów prowadzących biznes gastronomiczny docenia wagę wysokiej jakości naczyń do serwowania, zastawy stołowej, dobrej porcelany i szkła gastronomicznego. A to wielka szkoda. Nie tylko bowiem dobre jedzenie i przyjemna obsługa jest istotą sukcesu każdej dobrej restauracji ale także urządzenie i wewnętrzny styl lokalu, którego istotnym elementem są wszystkie pieczołowicie dobrane i sprawdzone elementy znajdujące się na stole klienta. Podawanie posiłków to jednym słowem ogromna i bogata w wiedzę sztuka, która może zostać zrealizowana tylko dzięki posiadaniu odpowiedniej zastawy stołowej, sztućców oraz wszelkich niezbędnych akcesoriów. Tym samym szkło i zastawa stają się podstawowym elementem budującym wizerunek lokalu z wyższej półki.

Wysokiej jakości zastawa restauracyjna w znacznym stopniu wpływa jak konsument patrzy na prowadzony lokal gastronomiczny. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź nasuwa się praktycznie sama – współczesność jest coraz bardziej opanowana przez przekaz medialny, w ramach którego buduje się wizerunek restauracji jako miejsca w którym powinno się być obsłużonym na odpowiednim, wysokiej klasy poziomie. I bardzo słusznie, ponieważ kto z nas chciałby zaprosić rodzinę lub znajomych do restauracji w której dania serwowane są na plastikowych talerzach lub mało atrakcyjnych naczyniach, nie mówiąc już o nieestetycznej lub podniszczonej porcelanie ?

Jedno z pytań, które nasuwa się, analizując powyższy temat to, dlaczego w ogóle jemy w restauracjach? Zastanówmy się na krótką chwilę, po co chodzimy do restauracji – dobrze zjeść? Zgadza się. To jednak nie wszystko. Przecież równie często jesteśmy gośćmi tego lub innego lokalu także z tego powodu, aby miło spędzić czas w dobrym towarzystwie i przy pysznym jedzeniu, którego smak zapamiętamy na długo. Zapewne płacąc za obiad w restauracji chciałbyś aby Twój posiłek został podany w sposób wyjątkowy – abyś widział, że ktoś faktycznie włożył sporo pracy i serce w serwowane danie. Może pragniesz też rozbudzić swoją wyobraźnię kulinarną, aby na przyszłość mieć nowe pokłady kreatywności do tworzenia specjałów kuchennych w domowym zaciszu? Skoro płacisz to wymagasz, to jasne. Idąc tym tropem, wybierając się jeść poza domem spodziewasz się że zostaniesz obsłużony lepiej niż w domu. Jak czułbyś się zapraszając na luksusowy obiad ważną dla Ciebie osobę, podczas gdy obiad podano by na najbardziej pospolitych talerzach? Jak czułbyś się gdyby zupę podano Wam na talerzu z innej serii niż talerz do drugiego dania. Restauracja, która spełnia tego rodzaju wymagania klienta zapewne będzie przez niego stale odwiedzana. Co więcej, taka osoba z pewnością zaprosi też tam swoich znajomych i rodzinę, aby i oni zakosztowali luksusów, z którymi miało się do czynienia. Z tego też względu absolutnie nie warto oszczędzać na dobrej zastawie stołowej – to nie tylko współczesna wizytówka restauracji ale też przemyślany i zwracający się po wielokroć zabieg marketingowy.

Dodaj komentarz