Czekolada na gorąco to więcej niż przysmak

Czekolada na gorąco. Przysmak, który znany jest od wczesnego średniowiecza, kiedy to czekolada stała się towarem bardzo luksusowym i pożądanym. Od tego też czasu, aż do dzisiaj jest to produkt, który przeznaczony jest zarówno dla smakoszy jak i szeroko pojętej branży spożywczej.

Czekolada na gorąco wytwarzana jest poprzez stopienie czekolady, oraz wymieszanie jej z odpowiednimi dodatkami, co ma za zadanie nadać jej dodatkowej płynności oraz smaku. Aktualnie, uważana jest za przysmak, jednak niewiele osób wie, że doskonale nadaje się również jako napój, który pomaga w leczeniu, wzmacnia organizm oraz pita w niewielkich ilościach poprawia działanie naszego organizmu.

Dobra gorąca czekolada to coś więcej niż dobry humor

Gorąca czekolada do picia, dostępna jest obecnie w wielu formach, zarówno do kupienia w sklepach oraz przyrządzenia jej samodzielnie, jak również do zakupu bezpośrednio w kawiarniach czy też automatach. Jak każdy produkt do spożycia, jedna czekolada do picia, nie jest równa innej.

Dobre czekolady do picia, skosztują przeciętnie znacznie więcej niż tabliczka pospolitej czekolady do spożycia. Wynika to z faktu, że:

gorąca czekolada składa się z czekolady gorzkiej lub mlecznej oraz dodatków, jednak jej produkcja jest trudniejsza i bardziej czasochłonna,

– czekolada do picia powinna być mocna i mieć odpowiednią konsystencję, a to można osiągnąć jedynie stosując do jej produkcji wysokiej jakości gorzką czekoladę,

dobre czekolady do picia, powstają na bazie wysokiej jakościowo i składnikowo czekolady gorzkiej oraz kakao, przy czym substancje te muszą być obecne w dużych ilościach. Zaledwie kilka procent składu to dodatki.

Zbawienne skutki działania dobrych jakościowo czekolad do picia odczuwa się głównie pod postacią lepszego humoru. Nasz organizm w 99% przyjmuje bardzo pozytywnie smak czekolady na gorąco, która dodatkowo rozgrzewa.

Rozgrzewające właściwości czekolad na gorąco powodują więc, że doskonale sprawdzają się one w leczeniu przeziębień oraz infekcji bakteryjnych. Podobnie jak w przypadku tradycyjnej, gorzkiej czekolady, czekolada na gorąco, która jest dobrej jakości, pozytywnie wpływa na układ trawienny oraz krwionośny. Czekolada na gorąco Whittard, ma również dobry wpływ na działanie serca.

Dodaj komentarz