Osoby żyjące w przekonaniu, że jedzenie przygotowywane na szybko, tak zwane fast foody, są niezdrowe, są w częściowym błędzie. Oczywiście, oferta wielkich restauracji specjalizujących się w takim typie serwowanego pożywienia zasadniczo zdrowiu nie sprzyjają, jednak nie wszystko z kategorii jedzenia przygotowywanego na szybko jest niezdrowe. Poniżej przedstawimy na to dowody nie do podważenia.
Szybki obiad może też być zdrowy
Ile razy jest tak, że wracamy z pracy do domu, głodni i tylko marzymy o tym, aby znaleźć coś w lodówce do szybkiego przygotowania? Mamy dobrą wiadomość: takie jedzenie może być zdrowe, nikt nie jest skazany na natychmiastowe przybieranie na wadze i przyjmowanie niezbilansowanych składników. Co najważniejsze, nie musimy spędzać dużo czasu, aby przygotować zdrowy posiłek dla nas i dla najbliższych. I wcale nie ma takiej potrzeby, aby zamawiać do domu pizzę czy powoływać się na pomoc fast foodów.
Produkty, które zawsze powinny być w kuchni
Są takie produkty, które nie dość, że są szybkie w przygotowaniu, to w dodatku mają długi termin do spożycia, co jest gwarancją, że nie zepsuje się za szybko, a ponadto, możemy zorganizować małe zapasy żywnościowe na kryzysową sytuację. Takimi produktami są przede wszystkim makarony i kasze. Co więcej, są one pełne zdrowego błonnika, który usprawni pracę naszego układu trawiennego i wspomoże regularne wypróżnianie. Warto też pamiętać o porcji warzyw i owoców. Nie zawsze trzeba wybierać jakieś przemyślane z przepisów, warto kierować się tym, co jest akurat dostępne. Sezonowe owoce są o wiele smaczniejsze i zapewniają niezbędne urozmaicenie.
Przykładowy przepis, który wykonasz w parę minut
Penne z tuńczykiem Składniki na 4 porcje:
- 320 g makaronu rurka skośna
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 opakowanie zielonych oliwek bez pestek
- 2 puszki tuńczyka w oliwie
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- parmezan
- 2 łyżki oliwy
Wystarczy zagotować makaron, wybrać rybę z puszki, przygotować sos i gotowe! Proste, prawda? Życzymy smacznego.