Wczesna jesień w (tanie) warzywa bogata

Jak wiadomo okres wakacyjny obfituje w wysyp różnych warzyw. Im bliżej końce sezonu tym są one tańsze. Warto wykorzystać ten czas na zrobienie przetworów, które przydadzą się jak znalazł zimą. Wiadomo, że taki słoik warzyw przygotowany samemu jest znacznie smaczniejszy niż zakupiony w sklepie a i – nie oszukujmy się – wychodzi dużo taniej.

Z których warzyw można zrobić smaczne przetwory?

Ogórki są idealne jako warzywa surowe jak i przetworzone
  1. Ogórki – są bez wątpienia najczęściej wkładanym do słoików warzywem. I bardzo dobrze bo ich smak z domowej spiżarki nie da się porównać do tego ze sklepowej półki. Każda gospodyni robi je na swój sposób – najczęściej są one kiszone, konserwowe lub tzw. małosolne czy korniszony. Można je także przygotować jako przecier czy na słodko z miodem
  2. Cukinia – mimo, że jest warzywem całorocznym to właśnie teraz smakuje najlepiej. Chyba najpopularniejszym sposobem jest marynowanie tego pokrojonego w plastry warzywa w occie z cukrem, solą i przyprawami. Wspaniale nadaje się jako dodatek do mięs i innych potraw, można nakładać ją także na kanapki. Ale może warto w tym roku zaszaleć i pokusić się o przygotowanie dżemu lub keczupu z cukinii?
  3. Papryka – najczęściej marynowana na sposób słodko-kwaśny z octem, cukrem i przyprawami zależnymi od preferencji marynującego. Nie każdy wie, że papryka nadaje się także do ukiszenia w analogiczny sposób jak ogórki. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki to do takiej kiszonej papryki może dodać jej siostrę w odmianie np. habanero czy innej pikantnej.
  4. Patisony – są nie są tak znanym warzywem jak ogórki czy cukinia. Kształtem przypominają nieco dynię (w końcu należą do dyniowatych) ale są koloru białego lub bardzo jasno zielonego, mają także duży przekrój co do wielkości – są patisony o przekroju od 5 cm. do nawet 20 cm. – i te i te nadają się do słoików. Patisony można marynować w zalewie tak samo jak ogórki czy paprykę, z uwagi na nieco mdły smak warto do zalewy dodać jakiegoś ostrego składnika dzięki czemu warzywo nabierze konkretności w smaku.
  5. Buraczki – nie każdy wie, że buraki są bardzo wartościowym odżywczo warzywem. Tym bardziej warto zamknąć je w słoiku, żeby w okresie zimowych przeziębień zażyć trochę naturalnych witamin. Chyba każdy zna tarte buraczki – wystarczy je zagotować, zetrzeć na tarce, dodać octu, wody i cukru i przypraw a następnie ponownie zagotować w słoiku. Takie buraczki znakomicie nadają się jako dodatek do wielu potraw – w zależności od chęci można je jeść na zimno lub ciepło.Więcej o warzywach dowiesz się na vegetime.pl

Dodaj komentarz