Otwieramy bistro. W jaki sprzęt musimy na początek zainwestować?

W ciągu kilku ostatnich lat programy kulinarne szturmem wdarły się do naszych domów. Modę na gotowanie obserwujemy, włączając telewizor. Widać ją również, śledząc blogi internetowe. Polacy gotują coraz więcej, chętniej odwiedzają również lokalne restauracje i bistra. Ci, którzy mają smykałkę do pichcenia i trochę wolnych środków, inwestują we własny biznes gastronomiczny.

Własna restauracja – sen, który może się spełnić

Marzenie o byciu restauratorem to sen niejednego ucznia i absolwenta szkoły gastronomicznej. Jedni snują wizje o małej rodzinnej pizzerii, inni – o okazałej i eleganckiej restauracji. Niektórzy postanawiają postawić wszystko na jedną kartę i podjąć życiowe wyzwanie. Otwarcie własnej restauracji wiąże się z wieloma formalnościami i kosztami, ciężką pracą, ale również satysfakcją z tego, co się samodzielnie zbudowało i radością z sali pełnej głodnych, pałaszujących z apetytem, gości.

Czego nie może zabraknąć w restauracyjnej kuchni?

Gdy podjęliśmy już decyzję o otworzeniu biznesu, musimy zaopatrzyć swoją kuchnię w niezbędny sprzęt – kuchenkę elektryczną, piec do pizzy, grill płytowy, ale również urządzenia chłodnicze i stoły do prezentacji ryb wyłożonych na lodzie. Rodzaj sprzętu jest uzależniony od typu lokalu, jaki otwieramy.

Bez wątpienia jednak tym, co przyda się w każdym biznesie gastronomicznym, jest okap do pochłania zapachów, a także regały i szafki do naczyń. Do przygotowywania ciasta na kopytka i pizzę czy krojenia warzyw niezbędny będzie stół gastronomiczny.

Brudnych naczyń, garnków i patelni w kuluarach restauracyjnych nie brakuje. Aby prowadzić najmniejsze choćby bistro, musimy wyposażyć kuchnię w zlewy gastronomiczne.

Kompleksowy sprzęt i meble dla restauracji, kawiarni, pizzerii czy barów dostarcza firma Orest.

Co jeszcze potrzebne jest w małej i dużej restauracji?

Do aromatycznej kawy jak ulał pasuje puszyste smaczne ciasto. Do przechowywania czy transportu słodkości przyda się regał cukierniczy na praktycznych kółkach, który można dowolnie przemieszczać w razie potrzeby.

Sylwester, zamknięta impreza czy szalona sobotnia noc – w trakcie takich wydarzeń możesz zaopatrzyć swoich gości w pyszne orzeźwiające drinki. Dla dobrej organizacji pracy niezbędna będzie stacja barmańska. Z kolei wózek na kółkach sprawdzi się podczas dużych imprez – ułatwi wydawanie gościom kolejnych pysznych dań.

Prowadzisz niedużą burgerownię w iście amerykańskim stylu? Elementem, który świetnie sprawdzi się w tym biznesie, będą dozowniki do kubków jednorazowych. Gość, po skończonym posiłku, będzie mógł nalać sobie napój lub wodę.

Nowoczesny fast food nie może obyć się też bez podgrzewanej witryny na burgery czy podgrzewacza do frytek oraz szafki na poszczególne składniki.

Solidnie zaopatrzeni, możemy ruszać na poszukiwania szefa kuchni i zdolnych kucharzy, którzy nadadzą naszej restauracji niepowtarzalnego klimatu oraz dostarczą gościom pysznych dań.

Dodaj komentarz