Garnirowanie potraw – po tym poznasz jakościowy catering. Co to jest i jaką odgrywa rolę?
Chociaż serwowane na wydarzeniu lub uroczystości potrawy najczęściej nie są główną atrakcją, mogą podnieść rangę eventu i sprawić, że na trwale zapisze się on w pamięci uczestników. Niestety, nawet najpyszniejsze dania nie obronią się, jeśli będą podane w nieatrakcyjny sposób. Oprócz smaku liczy się bowiem wygląd. To dlatego przy wyborze firmy cateringowej warto zwrócić uwagę na umiejętność garnirowania potraw. Co to takiego? Dlaczego jest istotna? Jak ją sprawdzić?
Garnirowanie potraw – co to? Dlaczego jest istotne w przypadku cateringu? Przykłady
O sukcesie wydarzenia lub uroczystości przesądzają różne czynniki. Jednym z nich jest serwowane jedzenie. Zainteresowanie bufetem jest tym większe, im atrakcyjniej prezentują się potrawy. Dlatego przy wyborze cateringu warto zwrócić uwagę na to, jak wyglądają przygotowywane przez daną firmę przekąski i dania. Jeśli zostaną wykonane niedbale, nie zachwycą uczestników, a Ty wyrzucisz pieniądze w błoto.
Wygląd potraw zależy nie tylko od doświadczenia w ich przyrządzaniu, co pozwala uzyskać określoną strukturę i konsystencję, ale również umiejętności garnirowania. To nic innego jak sztuka dekorowania dań i naczyń, na których są one podawane. Najlepsze firmy cateringowe opanowały ją do perfekcji. W efekcie serwowane przez nie potrawy w mig znikają ze stołów. Cieszą bowiem zarówno podniebienia, jak i oczy.
Jakie techniki garnirowania potraw wykorzystują specjaliści?
- Ozdobne porcjowanie. Nie tylko sprawia, że potrawa atrakcyjnie wygląda, ale również ma wymiar praktyczny – ułatwia gościom nakładanie dania. W ten sposób podawane są potrawy, takie jak lasagne, musaka czy też zapiekanka ziemniaczana.
- Przełamanie kolorem. Pozwala ożywić przekąski o monotonnej kolorystyce, takie jak: sajgonki, krokiety czy też panierowane kotlety. W tym celu na talerzu umieszcza się liście sałaty, a jeśli chce się uzyskać nowoczesny efekt dekoracyjny – kiełki, nowalijki i mikro zioła.
- Dekorowanie dodatkami. Zakłada wykorzystanie różnych jadalnych dodatków, takich jak:
- kwiaty,
- warzywne wstążki,
- warzywa julienne,
- chipsy z warzyw, parmezanu, boczki,
- orzechowe posypki,
- kiełki,
- zioła,
- liście sałaty,
- pestki dyni i słonecznika,
- ziarna sezamu i czarnuszki.
Garnirowane potrawy mają niezwykle dekoracyjny charakter, który zachęca do ich skosztowania. W efekcie cieszą się uznaniem nawet wśród najbardziej wymagających gości. Uświetniają wydarzenie i stanowią jego atrakcję, która na długo zapada w pamięć.
Jakościowy catering – jak sprawdzić umiejętność garnirowania potraw?
Wygląd serwowanych na evencie przekąsek i potraw jest równie ważny co ich smak. Wzbogaca bowiem doznania konsumpcyjne. Nie od dzisiaj przecież wiadomo, że „jemy oczami”. Dlatego umiejętność garnirowania, czyli atrakcyjnego ozdabiania dań, to jedna z podstawowych kwestii, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze cateringu. Jak sprawdzić, czy dany podmiot może się nią poszczycić?
Firmy cateringowe chętnie dzielą się zdjęciami z obsługiwanych wydarzeń i uroczystości na swoich stronach internetowych i profilach w social mediach. Już ich pobieżna analiza może dać Ci odpowiedź, czy prezentowane przekąski i potrawy odpowiadają Twojemu poczuciu estetyki.
Zanim jednak zachwycisz się nimi, pamiętaj, że mają one przypaść do gustu przede wszystkim uczestnikom eventu. Dlatego przy ich ocenie miej na uwadze charakter wydarzenia. Wymyślne formy dań mogą przynieść skutek odwrotny do zamierzonego. Jak to możliwe? Będą działać na gości onieśmielająco, co zmniejszy chęć sięgnięcia po nie.
W przypadku doświadczonej firmy cateringowej raczej się to nie zdarza, gdyż dostosowuje ona menu eventowe do charakteru wydarzenia i oczekiwań jego uczestników. Dba również o zróżnicowanie smaków i form prezencji potraw. W efekcie każdy gość znajduje coś odpowiedniego dla siebie.
Jeśli chcesz, aby potrawy na organizowanym przez Ciebie wydarzeniu lub przyjęciu zachwycały nie tylko smakiem, ale i wyglądem, wybierz catering, który do perfekcji opanował sztukę garnirowania dań. Dzięki temu event lub uroczystość na długo pozostanie w pamięci uczestników, a Ty zyskasz poczucie dobrze wykonanej pracy.