Przepis na zupę – dziś wybieramy…

Zupę krem z kurczaka. Jest to bardzo wartościowa potrawa. Z uwagi na konsystencję może znaleźć się w menu zarówno dziecka jak i osoby starszej. Jej smak zbliżony jest do bardzo dobrze każdemu znanego rosołu. Z uwagi na konsystencję oraz ilość mięsa jest jednak bardziej sycąca.

Jakich składników będziemy potrzebowali?

Składniki na 4 porcje zupy to:

– 2 udka z kurczaka;

– około 10 ziemniaków;

-1 marchewkę;

– 1 pietruszkę;

– ¼ selera;

– ¼ szklanki kaszy jęczmiennej;

– 1 łyżeczkę masła

– 1 i ½ l wody;

Sposób przygotowania

Mięso i umyte warzywa zalać 1,5 litra zimnej wody. Zagotować. Po około 20 minutach dodać kaszę jęczmienną i gotować jeszcze pół godziny. Pod koniec dodać łyżeczkę masła i posolić. Po zagotowaniu należy sprawdzić, czy mięso jest odpowiednio miękkie, bowiem czas jego obróbki może ulec niewielkim zmianom. Następnie oddzielamy je od kości i skóry, kroimy na drobne kawałki i z powrotem wrzucamy do zupy. Całość bardzo dokładnie miksujemy. Zupa jest już gotowa.

Przepis na zupę – dziś wybieramy…

Z czym jeść?

Jako dodatek do zupy krem sprawdzą się grzanki lub groszek ptysiowy.

– Sposób wykonania grzanek jest bardzo prosty. Wystarczy, że posiadamy czerstwy chleb pszenny. Kroimy go w kostkę i wrzucamy do garnka. Kolejnym krokiem jest stworzenie mieszanki z ¼ szklanki oleju i przypraw. Tę mieszankę wlewany do garnka i dokładnie łączymy z chlebem. Taki chleb wysypujemy na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 170⁰C;

– Groszek z kolei wymaga nieco więcej pracy. Potrzebujemy ¼ kostki masła – około 40 g i 100 ml wody. Wodę wlewamy do garnka i dodajemy masło. Włączamy i czekamy do momentu aż się ono rozpuści. Gdy to nastąpi dodajemy sól oraz pół szklanki mąki. Po połączeniu tych składników i wystudzeniu powstałego ciasta dodajemy dwa całe jajka i ubijamy ubijaczką. Z tak powstałego ciasta wyciskamy przy pomocy rękawa cukierniczego lub torebki foliowej z odciętym rogiem małe kuleczki. Formujemy je na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 ⁰C na 10 minut.

Dodatki do zupy krem możemy również kupić w wersji gotowej w sklepie. Jednak te zrobione w domu będą dużo smaczniejsze i zdrowsze. Każda zupa krem dzięki nim stanie się wyjątkowa. Jeśli jednak nie starczy nam czasu na ich przygotowanie możemy po prosty pokroić drobno natkę pietruszki lub koperek i posypać nim zupę.

Dodaj komentarz